Planlegging
Prosessen bak en god tekst består av tre faser. Første steg er å finne et interessant tema å skrive om. Om du skriver på eget initiativ for gledens skyld, har du bokstavelig talt ingen begrensninger, verden ligger for dine føtter, la deg inspirere og la kreativiteten flyte fritt. Kanskje er akkurat det at du ikke har noen begrensninger litt skremmende? Gjør det enkelt for deg selv å komme i gang. Tenk tilbake på de siste par dagene. En opplevelse eller et inntrykk kan fungere godt som spire til din nye historie. Til slutt ender du kanskje opp på et helt annet sted enn der du begynte, men det viktige er å holde terskelen lav, og la inspirasjonen lede deg. Du havner nok på riktig sti til slutt.
Dessverre er man ikke alltid like fri til å følge egne impulser. Sitter du med en skoleoppgave hvor du har fått utdelt et bestemt tema å skrive om? Da har du sikkert også noen spesifikke punkter som skal med, enkelte ting du må forholde deg til. Slike situasjoner er sjeldent gunstige for kreativ utfoldelse, men man må likevel gjøre det beste ut av det. Når jeg tar fatt på en slik oppgave prøver jeg å finne noe som skaper en liten gnist av interesse, noe å gripe tak i som jeg kan arbeide ut ifra for å holde motivasjonen oppe. La det dog ikke gå på bekostning av retningslinjene du har fått.
Enten du er fri til å skrive om hva som helst eller har spesifikke mål du må jobbe mot, er det viktig å gjøre et grundig forarbeid. Bruk tilstrekkelig tid på å sette deg inn i emnet, det vil i stor grad berike teksten din. Jo mer du vet, jo mer overbevisende vil du kunne skrive, og en god tekst er avhengig av at du klarer å vise eierskap til det du ønsker å formidle.
Neste post på programmet er å finne en god vinkling, og her er det lov å være litt kreativ. Prøv å tenke utenfor boksen, finn en original tilnærming. Dette kan være utslagsgivende for å få teksten din til å skille seg ut fra mengden, og virkelig fange leserens oppmerksomhet.
Selve sKRIveprosessen
Når du har kommet deg gjennom planleggingsfasen er det på tide å begynne med skrivingen. Første bud er å arbeide utfra en stødig og ryddig struktur. En godt strukturert tekst er lett å følge og engasjerende å lese. Husker du barneskolelærerens formaninger om fiskestrukturen, hvor tekstens innledning var fiskens hode, hoveddelen fiskens kropp, og avslutningen fiskens hale? De var faktisk inne på noe der. Med denne strukturen får du en oversiktlig tekst som enklere formidler budskapet ditt. Tydelige avsnitt og overskrifter underveis er også til god hjelp. Om du liker å bruke visuelle hjelpemidler i skriveprosessen er det heller ingen dum idé å benytte seg av fisken under planleggingsfasen. Tegn opp en enkel skisse av en fisk og skriv noen stikkord i hver del, bruk den som en slags disposisjon.
Så kommer vi til det som er virkelig spennende, nemlig språket. Variert ordbruk er elementært for en fengslende tekst. Formuler deg så du slipper å gjenta ord eller fraser, spesielt i samme avsnitt, men hvis mulig gjerne gjennom hele teksten. Synonymordboka er min beste venn når jeg skriver. Siden vi nå snakker om synonymer, er det også greit å nevne språklige nyanser. Ett enkelt ord som betyr omtrent det samme som et annet, kan gjøre stor forskjell i hvordan en setning tolkes av mottakeren. Ha dette i bakhodet når du skriver. Finnes det andre måter du kan ordlegge deg på, som bedre fremhever akkurat det du prøver å si? Du kan også frembringe bedre rytme og flyt i en tekst ved å veksle på setningenes struktur og lengde.
Et annet tips for å skrive en tekst som gjør inntrykk på leseren er å bruke personlige erfaringer. Å inkludere egne anekdoter er som å krydre teksten med elementer leserne kan relatere til, noe som vil være til stor hjelp for å fange deres interesse. Om det er en akademisk tekst du skal skrive, må du derimot være svært forsiktig med å benytte deg av egne erfaringer og meninger. Det kommer jo selvfølgelig an på hvilket fagfelt du opererer innenfor, men du må i alle fall forsikre deg om at det faktisk er relevant, og undersøk gjerne hva slags retningslinjer skolen/universitet eller hva det måtte være, har rundt dette.
Bearbeiding
Etter at du er ferdig med å skrive bør du ta deg tid til å revidere og redigere teksten. Fjern unødvendige repetisjoner, stram opp språket og sørg for at teksten flyter jevnt. Det kan være nyttig å la andre lese gjennom, både for å komme med konstruktive tilbakemeldinger på innhold og å hjelpe deg med å identifisere områder som kan styrkes, men også for korrekturlesing. Jeg opplever ofte at jeg skriver meg blind, så når jeg lar noen andre lese gjennom teksten finner de små feil jeg ikke selv er i stand til å se når jeg korrekturleser.
11 Øvelser for kreativ skriving
Som med så mye annet må man øve, også for å bli god på skriving. Det er en flott måte å bli kjent med og utforske din egen kreativitet, samtidig som du utvikler skriveferdighetene dine. Det krever litt arbeid, men hold terskelen lav og sinnet åpent, så går det fortere enn du aner! Hvordan øver man egentlig på skriving, lurer du kanskje på? Her skal du få noen tips.
1.
Skriv litt hver dag
Det høres kanskje omfattende ut, men det er ikke snakk om å skrive en novelle. Noen minutter daglig hjelper deg med å etablere en skrivevane, samtidig som du holder kreativiteten flytende.
2.
Fri skriving
Enten du foretrekker et tastatur, eller som meg liker den mer tradisjonelle varianten med penn og papir, bare sett deg ned og skriv hemningsløst og ubegrenset. Ikke tenk på grammatikk, struktur eller innhold, bare la tankene strømme fritt og skriv det som faller ned i hodet på deg. Jeg bruker denne metoden for å løsne kreative blokkeringer, og dessuten kan man ende opp med ganske interessante resultater som kan bygges videre på.
3.
Skriveøvelser
Utfordre deg selv med øvelser hvor du skriver om spesifikke temaer eller innenfor bestemte stilarter. Tanken her er å stimulere de skapende evnene ved å plassere seg litt utenfor komfortsonen.
4.
Begrensninger og regler
Sett begrensninger og regler for skrivingen, som for eksempel at du bare skal skrive 100 ord, eller bare bruke en bestemt type beskrivelser. Denne øvelsen kan hjelpe deg med å finne innovative måter å uttrykke og formulere deg på.
5.
LEs mye!
Ved å lese forskjellige typer bøker, noveller, dikt og andre skriftlige verk utvider du horisonten din og får innsikt i ulike stiler og sjangre.
6.
Skrivejournal
Skriv ned noen tanker, idéer, observasjoner og refleksjoner i en skrivejournal hver dag. Slik kan du fange øyeblikk av inspirasjon og bygge en inspirasjonsbank du kan hente materiale fra senere.
7.
Analyser andres arbeid
Prøv å tenke gjennom hva som gjorde en tekst du leste effektiv, eller hva du likte spesielt godt. Du kan lære mye fra andres skrivestil.
8.
LEs høyt
Ofte leser jeg gjennom teksten min høyt når jeg er ferdig med å skrive for å oppdage ujevnheter og forsikre meg om at teksten flyter godt.
9.
Utforsk ulike sjangere
Det kan være nyttig å prøve seg på flere stiler og sjangre, både for å finne ut hva som er «din greie», men også fordi det er kjekt å ha litt ekstra erfaring i bagasjen. Selv om du allerede vet hvilken sjanger du foretrekker, vil du sannsynligvis i løpet av en slik prosess snuble over noe du kan ta med deg inn i din personlige stil.
10.
Lær om skriveteknikker
Studer ulike skriveteknikker, som hvordan du skriver og bruker dialoger, beskrivelser, karakterutviklinger, plotstrukturer osv. Å styrke de tekniske aspektene er viktig for utviklingen din, og i dag er vi så heldige å ha tilgang til masse slikt materiale gratis på nett, i alle mulige formater.
11.
Vær tålmodig
Det tar tid å mestre kreativ skriving. Ikke forvent umiddelbare resultater, fokuser heller på å nyte ferden, finn glede i å utforske og utvikle din egen stemme og ditt eget særpreg. Husk at kreativiteten trives best når du gir deg selv rom til å eksperimentere og feile.
12 Virkemidler i kreative tekster
Når du har kommet godt i gang med det fundamentale, er det på tide å dykke litt dypere i materien for å finne måter å heve kvaliteten på arbeidet ditt ytterligere. En god tekst gjør inntrykk på leseren, og det finnes en rekke virkemidler du kan ta i bruk for å gjøre teksten din mer gripende, dynamisk og engasjerende.
1.
BEskrivelser
Bruk detaljerte og levende beskrivelser, mal bilder med ordene dine. Ved å skape en mer visuell opplevelse for leserne, trekker du dem lettere inn i teksten.
2.
Sammenligninger og metaforer
Sammenlign to forskjellige ting for å belyse en idé eller for å forsterke en følelse, eller finn en metafor som setter stemningen. Om du bruker disse virkemidlene riktig skaper du dypere lag av forståelse, og du gir teksten mer emosjonell slagkraft.
3.
Symbolisme
Bruk symboler eller gjenstander som representerer større idéer eller temaer for å tilføre dybde og mening i teksten.
4.
Dialog
God dialog kan gi karakterene liv og gi leseren innsikt i deres personligheter og motivasjoner. Bruk naturlig og troverdig dialog som driver handlingen og karakterenes utvikling.
5.
Ironi
Ironi er en subtil måte å tilsette litt humor, bruk det til å understreke kontraster eller avstand mellom det som sies og det som egentlig menes.
6.
Personifikasjoner
Gi ikke-menneskelige objekter eller abstrakte begreper menneskelige egenskaper og handlinger.
7.
Flashbacks og forskyvninger i tid
Slik kan du gi innsikt i karakterenes bakgrunnshistorier eller bygge spenning.
8.
Motiv og gjentagelse
Gjenta visse ord, setninger eller temaer gjennom teksten for å aksentuere viktige elementer. Oppmerksomme lesere legger nok merke til at dette tipset strider mot det jeg skrev tidligere om viktigheten av variert ordbruk, men her kommer det helt an på hvilken sjanger du opererer innenfor. I en akademisk tekst eller en fagtekst bør du styre unna dette punktet. Dette virkemidlet er nok oftest brukt i sangtekster og andre poetiske verk, men kan også være spennende innslag i andre sjangre.
9.
Karakterutvikling
La karakterene dine utvikle seg over tid sånn at leserne kan følge deres vekst.
10.
KOntrast og konflikt
Bruk kontrasterende elementer eller konflikter for å skape spenning og interesse.
11.
Tonestrøm og stemning
Som jeg var inne på tidligere angående forskjellige nyanser i språket, velg ord og setninger som angir en bestemt følelsesmessig tone eller stemning, enten det er romantisk, dystert, mystisk eller muntert.
12.
Perspektiv
Enten det er førstepersons- eller tredjepersonsperspektiv, velg den synsvinkelen som best formidler historien og karakterenes opplevelser.
Hvilke virkemidler du kan bruke avhenger naturligvis av sjangeren, tonen og målet med teksten din, men prøv deg frem for å oppdage hva som fungerer for din skrivestil.
Det tar tid å utvikle ferdighetene dine, så ikke vær redd for å eksperimentere og teste ut nye tilnærminger underveis. Husk at kreativiteten blomstrer når du føler deg fri til å uttrykke deg selv og utforske nye idéer.